Oskar Olaussen

Meitä ei toista kertaa kuseteta!

Vaikka Sipilän hallitus on ollut vallassa yli puolitoista vuotta, ei sen koulutusvihamielinen politiikka lakkaa järkyttämästä. 850 miljoonan euron leikkaus koulutukseen on järkyttävän suuri, suhteellisesti laskettuna suurin yksittäinen leikkauskohde. Kun muistetaan kaikille varmasti tutut kuvat hallituspuolueiden edustajista poseeraamassa Koulutuksesta ei leikata -kylttien kanssa viime vaalien alla, niin ymmärtää miksi sana ”koulutuskusetus” on opiskelijoiden huulilla. Kyseessä on historian suurin vaalipuhallus.

Leikkaukset näkyvät oppilaitosten arjessa monella tapaa. Henkilökunta eläköityy, eikä uutta palkata tilalle ja hallinnon tehtävät kasaantuvat opettavalle henkilöstölle. Lähiopetuksen määrää karsitaan ja kurssivalikoima harvenee. Samaan aikaan opiskelijoiden on tehtävä valinta työssäkäynnin – joka haittaa opiskeluun keskittymistä ja myöhästyttää valmistumista – ja velaksi elämisen välillä. Ironisinta on, että leikkauksia on perusteltu sillä, että emme saa velkaantua tulevien sukupolvien kustannuksella. Kiitoksia vaan, mutta nukkuisin kyllä yöni paremmin, vaikka valtionvelka olisi muutaman promillen suurempi sen sijaan että oma velkakello tikittää 20 tuhannessa.

Vaikka opiskelijan arki on raskasta, niin pelottavinta on se kuinka leikkaukset tulevat näkymään tulevaisuudessa. Osaamisella tämä maa on pärjännyt ja tulee pärjäämään. On ilmiselvää, että se tulee kärsimään, kun opetuksen laatu ja määrä vähenee. Opintotukikuukausien tiukka rajaaminen tarkoittaa myös sitä, ettei opiskelijalla ole enää aikaa koota mieleistään tutkintokokonaisuutta yhdistelemällä eri alojen opintoja. Tämä on paradoksaalista aikana, jolloin synergiaa ja monialaisuutta arvostetaan korkealle työelämässä.

Educa-messujen poliitikkotentissä 28.1. hallituksen edustajat lupasivat jälleen, ettei koulutuksesta leikata. Uutista lukiessa en tiennyt nauraako vai itkeäkkö. Kunnallisvaaleista on tulossa hallituksen välitilinpäätös. On tärkeää puolustaa koulutusta kunnissa; lähikouluja ja -lukioita, subjektiivista päivähoito-oikeutta ja ammatillista koulutusta. Samaan aikaan on kuitenkin mahdollista lähettää hallitukselle selvä viesti: Meitä ei toista kertaa kuseteta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tarkoitat kai kolmatta kertaa? Johan vas.liittohallitus leikkasi koulutuksesta. Oikein raskaimman päälle leikkasikin!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kenen koulunkäynti on vaikeutunut säästöjen vuoksi?

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Koulutuksen laatua ja tuloksia ei mitata rahassa. Olennainen kysymys on mihin ne rahat menevät. Itse opetukseen vai johonkin muuhun?

Esimerkiksi siirtymällä edes osittain avoimiin oppimateriaaleihin säästetään valtavasti rahaa, joka voidaan käyttää muuhun opetusta tukevaan toimintaan. Ja ne koulujen korjaukset...

Korkeakoulutuksen osalta kriittinen arviointi tutkintojen sisällöstä ja niiden tuomasta osaamisesta on paikallaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ikävä kyllä kusetetaan, ja seuraavakin hallitus tulee leikkaamaan pienituloisilta, siinä olette ehkä demareiden kanssa mukana säästämässä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Perustutkinto ei tee kenestäkään asiantuntijaa. Sen on tarkoitus opettaa sinut opettelemaan itse kaikki asiat joita tarvitset myöhemmin. Niin kauan kun kirjastot ja netti ovat auki, sillä ei ole juurikaan merkitystä onko yliopistolla opetusta lainkaan.

Subjektiivinen Päivähoito - oikeus taas on hemmetin kallis ja tarpeeton. Tutkimustieto puoltaa sitä että 2-vuotiaasta alkaen tarjotaan 20h viikossa varhaiskasvatusta, ei sitä että työtön saa säilöä lapsensa yhteen yhteiskunnan kalleimmista palveluista turhanpäiten 40 tunniksi viikossa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Noo, edellisen hallituksen aikakaudella vihreät ja vasurit itse leikkasivat koulutuksesta enemmän. Otsikko voisi olla siis mielummin, että toista kertaa emme kuse omaan silmäämme.

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/paaki...

Toimituksen poiminnat